Divadlo Andreja Bagára oslávi výročie trojpremiérou

14.09.2012 Nitra

Nitra 14. septembra (TASR) – Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre si dnes slávnostnou trojitou premiérou hier britského dramatika Dennisa Kellyho pripomenie 20. výročie otvorenia budovy, v ktorej dnes sídli. Výstavba nového divadla si v roku 1982 vyžiadala asanáciu viacerých, i historických budov v centre Nitry. Mnohí Nitrania k nej preto nemali pozitívny vzťah a považovali ju za výsledok komunistickej megalomanskej výstavby. Po revolúcii v roku 1989, ešte v čase výstavby divadla, sa zasa ozývali hlasy o nezmyselnosti divadelnej prevádzky v takej rozľahlej novostavbe. Podľa súčasného riaditeľa DAB Jána Grešša veľká návštevnosť divadla a množstvo jeho priaznivcov sú najlepšou odpoveďou na niekdajšie pochybnosti.

„Mnohé argumenty proti novému divadelnému stánku a proti tomu, čo bude produkované na jeho doskách, boli najlepšou hybnou silou pre ľudí, akými boli Viliam Polónyi, Hilda Augustovičová a všetci tí, ktorí stáli za výstavbou divadla. Dôležitým momentom bolo, že sa v niekdajšej federálnej československej vláde podarilo vylobovať výstavbu troch divadiel na Slovensku. Okrem Nitry to bol aj Prešov a Bratislava. Keď sa o tom dozvedel vtedajší riaditeľa DAB Viliam Polónyi, údajne sa od šťastia rozplakal,“ hovorí Greššo.

Po desiatich rokoch výstavby bola novostavba DAB v júni 1992 „pokrstená“ folklórnym festivalom Akademická Nitra. V septembri ju definitívne otvoril slávnostný koncert. Prvou inscenáciou, ktorá bola na javisku divadla uvedená, bol Geľo Sebechlebský v réžii Ľuboslava Majera. „Otvorenie novej budovy malo aspoň trochu slávnostnú atmosféru vďaka tunajším sponzorom, pretože vtedajšie ministerstvo kultúry nechcelo na túto udalosť prispieť ani symbolickou sumou. Preto sme si ho otvorili na princípe „národ sebe“ vďaka menším i väčším darcom,“ spomína Greššo. Podľa jeho slov už 20 rokov sídli DAB v jednej z najmodernejších divadelných budov na Slovensku. „Hoci na ňu mnohí šomrali, dnes jej kvality oceňujú aj zahraniční hostia a umelci. Tí, si na rozdiel od niektorých „našincov“ všímajú a pozitívne hodnotia aj architektonické kvality tejto stavby,“ skonštatoval.

Budova DAB má dve javiská. Veľkú sálu s kapacitou 577 miest a Štúdio so 120 až 150 miestami variabilného usporiadania. V priebehu jednej divadelnej sezóny navštívi DAB približne 90.000 ľudí. Okrúhle výročie otvorenia novej budovy dnes divadlo oslávi uvedením troch hier Dennisa Kellyho. Celoslovenská trojpremiéra inscenácií Láska a peniaze, DNA a Siroty sa bude konať v Štúdiu i vo Veľkej sále DAB.
 

Vyberte región